Salsa Timisoara
Dance from the heart!

Blog

6 minute - Timp de citire (1130 cuvinte)
Ce trebuie să știi înainte să începi cursurile de dans și să nu uiți după ce ai început!

Ce trebuie să știi înainte să începi cursurile de dans și să nu uiți după ce ai început!

Prezentul articol se adresează celor care doresc să urmeze cursuri de dans dar, din diverse motive, ezită. Dacă ai alte pasiuni și nu ai niciun gând de a te apuca de dans, atunci nu ți se adresează.
Ne apucăm de dans din cele mai diverse motive, pentru a încerca ceva nou, pentru socializare, pentru posibilitatea de a găsi un partener de viață sau de a strânge legătura cu cel existent, pentru a ieși din rutină, pentru a depăși mai ușor o perioadă nefericită din viață etc. În orice caz, nimeni nu incepe cursurile de dans din pasiune pentru că nu poți fi pasionat de ceva ce încă nu cunoști. Cel mult ai văzut niște clipuri pe youtube și ți-ar plăcea să te vezi în acea postură, adică îți place ideea de a te vedea dansator. Dar toate astea nu înseamnă că nu poți deveni pasionat! Trebuie doar să vrei cu adevărat și să rămâi consecvent! Cum?!

  • Înfrânge prejudecățile!

În proporție covârșitoare, prejudecățile se manifestă la partea masculină. Baieților li se pare că e `gay` să dansezi, că `nu e de ei asa ceva`, că `e ok de urmărit la televizor sau la un spectacol dar nu chiar să practici` sau alte asemenea prejudecăți. De obicei, după ce intră în sala de dans, nu îi mai scoți nici cu forța! 🙂
În proporție mai mică se manifestă aceste prejudecăți și la partea feminină sub aspecte puțin diferite, de exemplu `de ce să transpir la salsa pe tocuri de 7 cm, cu părul prins și fiind atentă ca îmbrăcămintea să îmi permită să dansez când pot merge într-un club și să fac ce vreau eu?! iar dacă vreau mișcare merg la sală`. Ei bine, în primul rand pentru că recompensele în cele două cazuri sunt incomparabile. Iar pe de altă parte, viața nu se suspendă odată ce te-ai apucat de dans, ea curge la fel ca inainte doar acum decizi să acorzi atenție mai mare unei anumite activități pentru că îți place.
Toate aceste prejudecăți nu sunt altceva decât o lipsă de încredere în sine. Ce spui, de fapt, printre rânduri este că `nu știu dacă sunt suficient de bun pentru așa ceva`, `mi-e teamă de cum o să mă privească prietenii dacă mă apuc de dans`, `mi-e teamă să nu par ridicol făcând mișcările alea deocheate` etc. Pentru că, evident, nu ai de unde să știi cum e cu adevărat dacă nici măcar nu ai încercat.
Înfrânge aceste prejudecăți și calcă în sala de dans. Intuiția îți va spune dacă ai făcut alegerea corectă sau nu!

  • Frustrarea inceputului!

Dacă ai ajuns în sala de dans, abia acum începe greul. Știu, nu e încurajator. 🙂 Dar ca să fiu mai precis, începe ceea ce ție ți se pare a fi greul. După 6 luni o să râzi privind în spate.
Orice activitate nouă necesită răbdare și multă repetiție pentru a se `instala` în minte și organism. Studiile spun că dupa minim 4 luni de repetiție consecventă putem dobândi un nou obicei (cum ar fi sa dansezi). Eu aș zice 6 luni.
În aceste luni de început, mintea o să-ți furnizeze o sumedenie de motive pentru care ar trebui să te lași de dans. De exemplu `nu mi-a ieșit un pas, e clar ca nu e de mine`, `când dansez la petreceri parcă se uita lumea ciudat la mine și se vede că sunt începător`, `am primit o observație cu privire la modul cum dansez, clar e cazul să mă las până nu mai primesc alte critici`, `am devenit prea ocupat, nu mai am timp și pentru dans` etc etc. Lista e nesfârșită, mintea noastră e foarte bună la a inventa scuze. Însă dacă toți am fi dat curs acestor gânduri, nu ar mai fi dansat nimeni în prezent!
Ia o gura de aer și continuă! Trebuie să realizezi că toți cei pe care îi vezi pe ringul de dans și ți se par mai avansați, au trecut prin această perioadă. Și niciunul dintre ei nu va râde de un începător pentru că știu ce înseamnă să te lupți cu propria minte!
Așadar ce ai de făcut? Ignoră scuzele inventate de minte și insistă! Dansează de câte ori ai ocazia, repetă la nesfârșit până iți iese fără cusur, fii prezent și atent la cursuri-practice-petreceri, pe scurt, implică-te!

  • Cele mai importante informații vor fi furnizate în perioada de început. Concentrează-te!

În primele luni se clădește baza. Dacă aceasta este slabă, tot ce vei încerca să construiești peste ea se va prăbuși. De aceea e important să fii atent și concentrat la primele cursuri și să repeți la nesfârșit.
Fiind o activitate nouă și fiind înconjurați de oameni noi, majoritatea cursanților au tendința de a se concentra la alte lucruri decât ceea ce se predă în sală, de exemplu `cine oare e frumușica/frumușelu` din rândul 3?` sau `oare mi-a mai scris cineva pe facebook?`. Nu face greșeala asta! Există suficient timp pentru socializare. Dacă baza nu este asimilată cum trebuie, tot ce vei încerca să clădești ulterior va fi sortit eșecului și, prima vedere nu vei știi de ce, dar motivul este ăsta – lipsa unei baze solide!

  • Pune întrebări când nu e clar!

Întreabă ori de câte ori ai vreo nelămurire. Dacă întrebarea e pertinentă și instructorul o ignoră sau îți răspunde evaziv, poate e timpul să cauți o altă școală de dans.

  • Ascultă muzică specifica și dansează ori de câte ori ai ocazia!

Cu greu iți va `intra în vene` ritmul de salsa dacă tu acasă și în mașină asculți Dr. Alban! Dacă încă nu cunoști muzica specifică, solicită-i instructorului un folder cu muzica. Nu vei fi refuzat!
Dansează în bucătărie, în baie, repetă niște mișcări în timp ce te uiți la un film, dansează la cursuri, la petreceri și imposibil să nu se prindă de tine! Nu te feri de dans niciodată!
O greșeală frecventă specifică începătorilor este gândirea de genul `aștept să mai invăț niște mișcări la cursuri, după care o să încep să dansez la petreceri`. Fals! Dansează din prima! E ca și cum ai vrea să înveți să înoți și abia apoi să te arunci în apă….!

  • Joacă-te!

Nu confunda concentrarea necesară perioadei de început cu o atitudine sobră. Suntem la dans nu la înmormântare. Seriozitatea și consecvența nu exclud spiritul ludic!
Fiecare instructor predă schemele de bază într-un mod în care lui i se par logice și usor de înțeles. Însă nu există o ordine prestabilită. Așa că joacă-te cu materia predată la curs, rupe figurile și reasamblează-le în altă ordine. Nimic nu e greșit atâta timp cât păstrezi ritmul muzicii!
Cam acesta este abecedarul dansatorului începător. Pune-l în practică! Și nu uita, dacă ai ințeles logic o mișcare sau figura care ți se predă, asta nu înseamnă că o și faci corect. E nevoie de multă repetiție!

Vreau să mă înscriu la cursuri
×

Îți vom trimite un e-mail în momentul în care este publicat un articol nou pe pagina noastră. Te rugăm să îți introduci numele și adresa de e-mail pentru primi notificări.

 

Comentarii

Încă nu există comentarii. Lasă un comentariu
Adresa ta de e-mail NU va fi publicată pe site.

Captcha Image

Articole care te-ar putea interesa

Cele mai apreciate