Conform studiilor de specialitate, fiinta umana a fost „proiectata” cu doua frici esentiale inglobate, menite sa ii asigure supravietuirea, si anume frica de inaltime si frica de zgomote puternice. Insa pe masura ce societatea a evoluat, noi oamenii ne-am creat singuri o sumedenie de frici, pe cat de absurde, pe atat de puternice.

Una dintre cele mai puternice dintre acestea din urma este frica de esec, exprimata in diverse forme, include frica de a te face de rusine, de a nu fi acceptat de ceilalti oameni, de a fi respins, frica de a fi tratat ca fiind inutil (pentru ca toate filmele de Hollywood ne invata sa ne pese doar de campioni nu si de locul 2, sa fim competitivi ca altfel devenim neesentiali). Poate ca la nivel macro finalitatea inducerii acestor frici este manipularea, un om fricos este docil, face ce ii spui, vrea sa se integreze, sa nu deranjeze…dar acest articol nu este despre vreo teorie a conspiratiei.

Cert este ca toti simtim mai mult sau mai putin aceasta frica, in functie de increderea pe care o avem in fortele proprii, si ea se exprima in toate domeniile vietii noastre, de la clasele primare cand voiam sa iesim in evidenta si sa ne integram cat mai bine in acel microclimat pana la relatia cu un partener, pe care vrem sa il impresionam cu orice pret, si chiar pana la activitati cotidiene sau hobby-uri cum ar fi mersul la o sala de fitness, unde evident ca nu vrei sa te „faci de cacao” fata de cei de acolo ca nu poti ridica o greutate etc. Practic orice activitate pe care o facem extrem de natural si relaxati in intimitate (ti-a fost vreodata frica atunci cand dansai si cantai singur prin casa?!), devine greu de facut si plina de anxietate cand alti oameni sunt de fata. Problema nu sunt oamenii, ci frica din interiorul nostru.

Dansul, ca domeniu, nu face exceptie, dimpotriva e un domeniu in care aceasta frica se exprima in toata „splendoarea” ei. Si culmea, nu este specifica doar incepatorilor, am vazut dansatori experimentati care nu se aventurau pe ringul de dans inainte de „shot-urile de rigoare” ca sa mai inmoaie inhibitiile. Ce vreau sa spun e ca nu tine neaparat de nivelul tehnic sau de experienta, dansatorii cu nivel tehnic ridicat sunt supusii greselilor la fel ca toata lumea. Si poate unui dansator mai experimentat ii este cu atat mai rusine cand o da in bara cu cat stie ca lumea are asteptari de la el, macar incepatorii au scuza (cu toate ca, paradoxal, tocmai greselile l-au facut sa devina dansator bun si experimentat..dar in mod inexplicabil frica persista).

Astfel, o buna pregatire intr-un anumit domeniu, in mod logic, ar trebui sa iti reduca din frica de a face ceva in domeniu respectiv, insa uneori nu este chiar asa (desi o pregatire buna cu siguranta ajuta enorm). Unii din cei mai experimentati oratori de exemplu au emotii groaznice inainte de o cuvantare. Un expert de renume intr-un anumit domeniu incepe sa se balbaie cand i se pune in fata o camera de filmat. Exemple pot fi multe.

Si atunci cum faci sa scapi de aceste frici? Ei bine, frica ca sentiment general, indiferent despre ce frica specifica e vorba, are un singur antidot universal…ACTIUNEA! Fa exact lucrul de care iti este frica si fa-l de multe ori! Frica va disparea de la sine sau, in orice caz, va cobora la un nivel la care nu va mai fi deranjanta!

Si ca sa adaptam solutia la subiectul nostru, danseaza! Danseaza ori de cate ori ai ocazia, atat singur prin casa, dar mai ales in fata lumii si o sa vezi ca incet, incet dispare frica!

Odata ce ai actionat, ai parcurs 80% din drumul spre eliberarea totala de frica. Cealalta portiune de 20% e reprezentata de atitudinea ta interioara din timpul actiunii. IMBRATISEAZA GRESEALA, E PROFESORUL TAU! Accepta-te asa cum esti, accepta-ti greselile si invata din ele, e singurul mod in care poti sa cresti! Si tine minte ca de multe ori, frica de a fi judecat e doar in capul tau, lumea care se uita la tine vede ceva frumos de fapt! Vede un om pasionat, un om care traieste liber si se exprima liber prin dans!

Nota: odata ce ti-ai stapanit si imblanzit frica, sa nu cazi in capcana de a nu mai evolua tehnic in dans sau de a renunta la cursuri crezand ca ai deja un bagaj suficient (am vazut des dansatori de salsa cazand in aceasta capcana); faptul ca ti-ai invins frica nu inseamna sa renunti la perseverenta, la dorinta de a deveni mai bun…pentru tine, nu pentru altii!

Asadar…danseaza ca si cand nimeni nu te priveste si, in scurt timp, magia dansului ti se va dezvalui!

de Alexandru Musatoiu