Ce este terapia prin dans sau terapia prin muzică? Fie că mergem la cursuri de dans, fie că luăm lecții de pian sau pur și simplu ne distrăm cu prietenii la un party, dansul și muzica sunt pentru foarte mulți dintre noi poate cele mai plăcute metode de a scăpa de monotonie, de a ne relaxa și de a învăța ceva nou. Există o mulțime de studii care arată că acestea ajută la scăderea nivelului de stres, la îmbunătățirea sistemului cognitiv și a memoriei, la creșterea stimei de sine și, nu în ultimul rând, ne îmbogățesc viața socială.

Potrivit Asociației Americane de Terapie prin Dans, terapia prin dans este o metodă psihoterapeutică ce pleacă de la premiza că mintea și corpul nostru se află într-o permanentă legătură și prin urmare lucrurile care ne afectează corpul fizic au efect și asupra psihicului nostru. Astfel s-a descoperit că mișcarea prin dans provoacă schimbări complexe asupra celui care o practică. Aceste schimbări sunt resimţite atât la nivel emoţional, cognitiv, cât şi la nivel fizic şi comportamental. Terapia prin dans este folosită deja în multe spitale, școli, case de bătrâni şi centre de reabilitare, cu multe tipuri de pacienţi, inclusiv copii, adulţi şi vârstnici, unde se combină activitatea unui terapeut tradiţional cu o cunoaştere profundă a corpului şi modul în care mişcarea este conectată la starea de bine.

Terapia prin muzică sau meloterapia, este tot o formă de psihoterapie care utilizează muzica în diferite forme și moduri pentru a îmbunătăți starea de sănătate fizică și mentală a individului. Se crede că muzica a fost folosită din cele mai vechi timpuri pentru a ajuta oamenii să se elibereze de sentimentele neplăcute și să se conecteze mai bine cu cei din jurul lor. Datorită influenței puternice asupra stării noastre interioare și observându-se efectele pe care le are la nivel neurochimic, muzica este folosită ca terapie în multe programe de reabilitare. Terapeuții folosesc muzica pentru că este o formă de stimulare senzorială, care ajută la relaxarea pacientului, la dezvoltarea și îmbunătățirea unor abilități, și are un rol important în exprimarea emoțiilor și sentimentelor într-o manieră non-verbală.

Terapiile complementare precum masajul, acupunctura, terapia prin sunete, aromaterapia, fitoterapia etc, sprijină procesele naturale de vindecare ale organismului și ne ajută să ne regăsim echilibrul interior. Acestea au fost concepute ca o alternativă a medicinei convenționale, fiind menite să ajute în vindecarea sau ameliorarea unor boli și să aducă o stare de bine. Spre deosebire de medicina clasică, terapiile complementare au în centrul lor nu doar partea fizică a ființei umane, ci și pe cea emoțională, spirituală și mentală.

Am putea spune, deci, că un curs de dans, în special de dansuri latino este o terapie în sine, combinând perfect mișcarea prin dans cu efectele binefăcătoare ale muzicii vesele și pline de viață. Intrând într-o sală de dans unde toată lumea, indiferent de urechea muzicală sau de abilitățile fizice, se simte bine, râde și radiază de bucurie, nu ai cum să nu te molipsești și tu. Acesta este farmecul unui curs de dans, faptul că nu te lasă să fii trist. Măcar preț de o oră uiți de toate problemele și te concentrezi pe ritmul muzicii, pe pașii pe care îi execuți și pe partenerul cu care dansezi. Aici avem încă un plus, faptul că un curs de dans include implicit o mare doză de socializare. Spre deosebire de o ședință convențională de terapie, aici beneficiezi și de interacțiunea cu mai multe persoane. La cursuri nu noi, instructorii, suntem terapeuții ci chiar voi, cursanții, vă ajutați reciproc să scăpați de temeri, de timiditate, de anxietate și creați o stare generală de bine, care ne înveselește pe toți.

Maya Angelou spunea că "Totul în univers are ritm. Totul dansează". Și dacă e așa, atunci haideți să dansăm și noi!