Acesta nu e un articol despre beneficiile dansului pentru sănătate, găsiți nenumărate articole pe net în care proverbialii „cercetători britanici” au descoperit de mai multe ori la rând că dansul este cea mai recomandată activitate pentru corp, minte și suflet.

Mă interesează o abordare mai practică, de ce aș alege dansul în timpul liber în loc de alte activități? Iar aici trebuie să plecăm de la obiectivele personale ale fiecăruia: dacă țelul tău e să slăbești 20 de kilograme, atunci mergi pe clasicul sport + dietă; dacă vrei să pui mușchi pe tine, te duci clar la sală și așa mai departe.

Dacă vrei să-ți îmbunătățești calitatea vieții, să te deconectezi de la rutină, să te relaxezi, să cunoști persoane noi și să înveți lucruri noi, atunci dansul e pentru tine. Faptul că înveți lucruri noi și nu repeți o rutină, deja necesită atenția și concentrarea ta, ceea ce conduce la o stare de mindfulness. Apoi componenta de socializare diferențiază dansul de restul activităților. Practic ești obligat/ă să socializezi cu partenerul/a de dans în timp ce instructorul schimbă constant perechile în sală. Toate acestea conduc la o stare interioară de bine, acea stare după care tânjim cu toții.

De ce salsa? Pentru că este dansul cel mai provocator, complex și dinamic dintre ele. Sigur, ca dansator și iubitor de salsa pot fi puțin subiectiv :), însă, deși dansez cu plăcere și alte dansuri, nu am întâlnit încă unul care să îți solicite capacitățile fizice și mentale așa cum o face salsa. Îți dezvoltă simțurile, viteza de reacție, conexiunea cu muzica și cu partenerul într-un mod intensiv și plăcut.

Fiind un dans complex, perioada de pregătire și evoluție e mai mare decât în cazul altor dansuri, dar merită fiecare secundă! 🙂 Dacă vrei rezultate rapide cu un minim de efort, din categoria „slăbești 5 kg în 3 zile uitându-te pe geam”, atunci va trebui ori să alegi altceva ori să îți schimbi mentalitatea. Eu sper în a doua variantă. 🙂

Nu am vrut prin ce am scris mai sus să reduc importanța celorlalte dansuri, în special bachata și kizomba care se predau în mod obișnuit într-o școală de salsa și pe care le predăm și noi. Spun doar că salsa e cel mai complex și provocator dintre ele, iar dacă îți place o provocare, atunci e pentru tine.

Salsa a fost, este și va rămâne locomotiva lumii latino indiferent de trendurile trecătoare.