Pe scurt – da, enorm! Festivalurile de salsa, in special cele internationale sau cu invitati si participanti internationali, sunt locul in care iti poti creste nivelul dansului, de multe ori chiar in mod inconstient. Participi la workshop-uri sustinute de artisti internationali, ai ocazia sa intalnesti si sa dansezi cu oameni din toate colturile lumii, fiecare cu stilul sau propriu de dans. In mod evident un asemenea ansamblu nu poate determina decat evolutia unui dansator!

Si totusi frecventa la festivaluri este destul de redusa la noi, mai ales in randul incepatorilor, adica cei care au cea mai mare nevoie de ele. Oare de ce? Din trei motive principale: prejudecatile, proasta informare si banii.

Intrebarea „de baza” a unui incepator este tot timpul – ce sa caut eu la un festival ca abia leg cativa pasi? Sa merg doar sa stau pe margine sau sa ma fac de ras? Raspunsul e cam acelasi tot timpul…cand invatai sa conduci ai urcat intr-o masina? -”Evident, ca altfel nu aveam cum sa invat.”
Parcarea laterala ti-a iesit din prima? ”Nu chiar.” Iti era jena de ceilalti participanti la trafic mai experimentati decat tine?- ”Nu neaparat, ca stiam ca voi fi si eu ca ei in ceva timp.” Well…ti-ai raspuns singur la intrebare. Vrei sa inveti sa conduci, e musai sa intri intr-o masina si sa conduci, vrei sa inveti sa dansezi- trebuie sa perseverezi in a merge la cursuri, petreceri si festivaluri de dans!

La ce ma refer cand spun ”proasta informare”? Poate un termen mai potrivit ar fi ”informare directionata”. Adica fiecare festival are oameni care il promoveaza, organizatorii si asa-zisii ambasadori. Pe langa ei, sunt cei care participa ca si invitati la festival (instructori, performeri, Dj). Toti acesti oameni au interes sa promoveze respectivul eveniment, atat de imagine (ca se promoveaza pe ei insisi pana la urma) cat si financiar. Si daca se intampla sa fii directionat de 2-3 ori spre festivaluri nepotrivite pentru nivelul tau de dans sau stilul tau, incepi sa iti pierzi increderea in evolutia ta si utilitatea festivalurilor. Cum poti sa combati asta? Printr-o informare cat mai completa. Cand alegi un festival nu o face pentru ca ti-a recomandat cineva ”interesat”, ci pentru ca te-ai convins singur ca merita, respectiv te-ai uitat la filmari de la editii anterioare, la workshop-uri, la petreceri, ai vorbit cu oameni care au mai fost si ti-au impartasit impresiile lor. Cumuland toate astea, iti poti face o idee cat de cat completa asupra unui eveniment inainte de a decide sa mergi.

Costa festivalurile? Evident ca da. Mult? Depinde cum te organizezi. Rareori mergi singur la un festival, de obicei costurile de transport si cazare se impart, pentru destinatii de peste granita exista zboruri din ce in ce mai ieftine, trebuie doar sa te organizezi din timp (adica cu 3-4 luni inainte, nu cu 2 saptamani). Multumirea sufleteasca pe care o simti dupa ce te-ai intors merita putin efort!

Recomandabil este sa se mentina o medie de 3-4 festivaluri internationale pe an, cam unul la 3 luni.

Alte recomandari cu privire la festivaluri nu fac in momentul de fata din motivele expuse mai sus, dar o sa mai revin cu acest subiect la nevoie!

Sa fie dans!

de Alexandru Musatoiu