Acum un an si jumatate am luat decizia de a ma inscrie la cursuri de salsa. Am fost intotdeauna pasionata de muzica, si de ani buni imi doream sa invat sa dansez. Ajunsa printr-o conjunctura la o petrecere de salsa, mi-a placut foarte mult ceea ce am vazut, atmosfera, oamenii, muzica, asa ca in cateva saptamani deja invatam primii pasi.

Inceputul, ca si orice inceput intr-un domeniu nou, este dificil. Informatie cu care nu stii exact ce sa faci, cum sa o asimilezi mai bine, confuzia primilor pasi de salsa, sunt doar cateva dintre senzatiile pe care le au cursantii in prima luna de dans. Cu toate ca a trecut mai bine de un an de cand am inceput sa dansez, particip cu constiinciozitate si la cursurile grupelor de incepatori deoarece in dans, mereu e loc de mai bine, mereu mai este ceva de invatat. Unele lucruri le-am constientizat abia dupa o vreme buna, si in continuare ma voi referi poate la cel mai important dintre ele: practice-ul.

Aproape toate cursurile de dans au urmatoarea structura: curs de doua ori pe saptamana, si o zi de practice asistat. De cele mai multe ori, practice-ul e “chestia aia pe care nu o baga nimeni in seama”. Da, intr-adevar, pentru niste persoane care abia au trecut de etapa pasului de baza, pare inutil sa vina la practice si sa danseze, pentru ca….nu prea au ce dansa. Am putea numi senzatia asta “frustrarea inceputului”, pentru ca ajungi intr-o sala in care vezi oameni dansand, facand piruete, shines si o multime de figuri in timpul unui dans, in timp ce tu abia ai invatat sa numeri corect pana la 7.

Insa nu trebuie sa fie deloc frustrant. Ar trebui sa fie o motivatie in plus de a te stradui, de a progresa, de a invata de la colegii mai avansati. Mai ales la inceput, prezenta la practice mi se pare esentiala. Sunt situatii in care cursantii nu reusesc sa ajunga la un curs, si, fiind la inceput, le este greu sa recupereze ceea ce s-a predat la cursul respectiv. Sunt persoane carora pur si simplu nu le-a iesit o figura la curs, oricat ar fi repetat-o. Practice-ul este ocazia perfecta de a recupera, este ocazia pe care o are fiecare cursant de a-si constientiza greselile si de a le indrepta si de a lucra personal cu instructorii. De aceea se numeste “practice asistat”, pentru ca instructorii sunt acolo, pentru a ne raspunde la orice intrebari avem legate de dans, pentru a corecta greselile fiecarui cursant in parte si pentru a da sfaturi individual, in functie de plusurile si minusurile fiecaruia.

Pe langa contactul direct si individual pe care il ai cu instructorii, practice-ul mai prezinta un mare avantaj: ai ocazia de a dansa cu colegii din grupe mai avansate. Nu intamplator practice-ul este comun tuturor grupelor. In afara faptului ca este ocazia perfecta de a-ti cunoaste colegii din alte grupe, este si ocazia perfecta de a dansa cu persoane mai avansate, si de a-ti “permite” sa gresesti. Poate ca la inceput, la petreceri, esti mai rezervata/rezervata in a dansa cu persoane care danseaza de mai mult timp, de frica de a “nu te face de rusine”, uitand ca si acele persoane tot de la pas de baza au plecat. Insa practice-ul este ocazia perfecta de a dansa cu colegi mai vechi, de a le pune intrebari si a primi raspunsuri, fara a te teme ca “te faci de rusine”. Doar fortandu-ti limitele poti evolua, si a dansa cu persoane mai avansate este ocazia perfecta de a face asta, in special in cazul fetelor, care trebuie sa isi dobandeasca abilitatea de a fi un bun follower, indiferent de nivelul de dans al partenerului.

Un alt aspect important al practice-ului este “timpul la oglinda”. In timpul unui curs, de obicei trebuie sa tii pasul cu ce se preda, sau cu ce fac restul. In timpul practice-ului insa, ai timp de a sta in fata oglinzii si de a repeta ceea ce consideri tu ca nu iti iese asa bine, poate un footwork care iti place sau pur si simplu de a te vedea dansand si a corecta lucruri cum ar fi pozitia de dans, cadrul pentru piruete sau chiar modul in care faci pasul de baza. Desigur, sunt si persoane care incearca sa faca asta si acasa. Avantajul de a iti lua “timp la oglinda” in sala de dans, la pactice, rezida in aceea ca in sala de dans sunt persoane care sa te indrume, sa iti dea sfaturi si sa te ajute sa corectezi ceea ce nu iti iese sau sa inveti ceva nou.

Inainte de a incheia, trebuie sa ma refer si la asa-zisa tipologie a “dansatorului de pe youtube”. Sunt persoane care in locul unui curs, sau al practice-ului, aleg sa invete singure, cu laptopul in fata figuri de dans. Poate ca o persoana cu experienta multa in dans, poate sa faca asta, insa pentru incepatori sau chiar intemediari, nimic nu poate fi mai daunator. Nu doar ca s-ar putea sa invete figuri total inaplicabile in social-dancing, dar s-ar putea sa le invete gresit, deprinzand astfel unele obiceiuri “nesanatoase” pe ringul de dans. Un instructor bun va fi mereu deschis la propuneri, si sunt toate sansele sa ii explice o figura unui cursant care vine si spune ca a vazut pe youtube figura respectiva. Insa este important ca figura respectiva sa fie explicata si predata, nu invatat “dupa ureche”, pentru a evita posibile accidente pe ringul de dans sau dezvoltarea unor deprinderi gresite, iar momentul pentru a face asta este practice-ul, deoarece in timpul cursurilor instructorul nu isi poate focaliza atentia asupra unui singur cursant, pentru a-i raspunde la intrebari.

Ca sa concluzionez, practice-ul este, din punctul meu de vedere, poate cea mai importanta parte a dansului, indiferent de nivelul de dans pe care il are un dansator. Pentru incepatori este ocazia de a tine pasul cu ceea ce se preda la curs si de a aprofunda bazele dansului, iar pentru cei mai avansati este modul in care isi pot perfectiona dansul, de a lucra la detalii, de a incerca lucruri noi, sub indrumarea instructorilor.

Articol scris de Iulia Kiszely, cursanta noastra de la Salsa Rebels Timisoara.