Subiecte vechi si dezbatute indelung dar care totusi raman actuale.
Ce presupune un contact vizual normal in timpul unui dans? In primul rand presupune ca el sa fie facut cu partenerul, nu cu podeaua sau peretii. 🙂 Picioarele se misca si fara sa te uiti la ele si peretii sunt aceiasi de la inceputul dansului.
Contactul vizual ii arata partenerului ca esti prezent, ca dansati impreuna acel dans si nu fiecare `in lumea lui`. Este, pana la urma, o dovada de respect fata de partenerul de dans. Daca contactul tau vizual este mai frecvent cu alte persoane de pe ringul de dans sau din sala in timp ce dansezi cu un anumit partener…you`re doing it wrong!
Ca in orice alt domeniu, extremele sunt de evitat. Un dans in care iti fixezi partenerul cu privirea timp de 3-4 minute neintrerupt este unul prea `solicitant`, nu suntem la sesiuni de hipnoza. In mod contrar, sa iti privesti partenerul doar la inceputul si la sfarsitul dansului, e o lipsa de respect. E nevoie de un contact vizual echilibrat, adica sa ii lasi partenerului libertatea de a se bucura de muzica si de dans in intimitatea sa dar sa il reasiguri din cand in cand ca esti prezent.
Aceste observatii sunt valabile atat pentru petreceri cat si pentru cursuri. In cazul petrecerilor e mai evident. In cazul cursurilor, odata ce ti-a fost explicat ce ai de facut, ai pus intrebarile de rigoare si te-ai lamurit, urmeaza sa iti indrepti atentia spre partenerul cu, care executi efectiv respectivele figuri. Daca, dupa explicatiile necesare, privirea ta e in continuare la instructori, exista 90% sanse sa nu iti iasa figura.
Pe langa cele mentionate, contactul vizual are si un aspect extrem de practic, de exemplu de unde poate vedea o fata ca partenerul ii cere o mana daca nu se uita la el sau cum sa isi dea seama baiatul ca strange prea tare daca nu se uita la partenera sa ii vada grimasele de durere? 🙂
Zambetul completeaza contactul vizual. Prin asta ii arati partenerului nu doar ca esti prezent ci chiar ca te bucuri de acel dans. Pana la urma dansul in sine e un prilej de bucurie, deci nu vad de ce nu ai zambi! Trebuie doar ca zambetul sa fie sincer si adresat partenerului, nu un zambet inghetat pe fata de-a lungul intregului dans de parca ai purta uniforma. Este, de asemenea, cea mai buna modalitate de a trece peste un moment neinspirat in care nu ti-a iesit o figura etc.
Igiena este un subiect mai delicat si, de obicei, e tratat mai in gluma sau mai `in viteza` tocmai pentru ca e sensibil. Dar asta nu inseamna deloc ca nu e important. Chiar foarte important. Doar acest aspect singular poate face diferenta dintre un dans placut si unul esuat, chiar daca din punct de vedere tehnic etc dansul a fost `ca la carte`.
Cum ai grija de igiena? Simplu! Fii atent! Monitorizeaza-te! Monitorizeaza atat mirosul respiratiei cat si al corpului.
Uneori ajungem la cursurile de dans sau la o petrecere dupa o zi lunga de munca. Este evident ca am acumulat oboseala in timpul acelei zile si uneori miresme neplacute. Verifica aspectele astea si reimprospateaza-te daca e cazul. Atat la cursuri cat la petreceri depunem efort si acumulam transpiratie. Daca aceasta se depune peste niste `straturi` deja existente, poate deveni insuportabil pentru partener, in functie de sensibilitatea fiecaruia.
Daca ai inceput seara fresh, ai grija sa ramai asa pana la sfarsit. Asta presupune in primul rand sa iti cunosti limitele de efort, adica daca esti ud leoarca dupa 2 salsa, e momentul sa faci o pauza si sa iti schimbi tricoul/camasa si sa te reimprospatezi. E, din nou, o dovada de respect fata de partenerii pe care ii inviti sa danseze cu tine.
Nu tot timpul transpiratia acumulata in decursul a cateva dansuri miroase neplacut. Uneori e doar apa si e suficient sa astepti sa te usuci inainte sa dansezi din nou, inca mirosind fresh. Insa dupa 2-3 asemenea ture, e posibil sa si miroasa neplacut, de aceea trebuie monitorizata si actionat la momentul oportun. Sapun + spray + tricou fresh = Love
Toate elementele de mai sus, luate atat singular cat si cumulativ, fac diferenta dintre o experienta placuta pe ringul de dans si una neplacuta. Si toti ne dorim experiente placute, nu?!
Articol aparut pentru prima data pe pagina noastra de facebook, scris de instructorul de salsa Alexandru Musatoiu.